Ro
 

En
 My mail@ifa
>> Proiecte anterioare > STCU 6011
sau


Contacte:
Institutul de Fizică Aplicată
str. Academiei, 5
Chișinău, MD-2028
MOLDOVA (Rep.)
tel.: +(373) 22 738150
fax: +(373) 22 738149
e-mail: [javascript protected email address]

Proiectul STCU 6011 Prelucrarea electrofizică a zerului cu obținerea produselor benefice pentru sănătate și protecție a mediului: tehnologie și instalație

Tip : Proiect internațional, finanțat de STCU, cu cifrul 6011
Conducător : dr. Elvira Vrabie
Durata : 2015 - 2017
Laborator(~oare) : Laboratorul Procese Termice și Hidrodinamice

Rezumatul proiectului. În fabricarea produselor lactate primare, cum ar fi smântână, unt, cașcaval, brânză sunt obținute și anumite produse secundare. Zer, ca unul dintre produse secundare, este o excelentă sursă de proteine, aminoacizi, minerale, vitamine, dar, de asemenea, este un produs ecologic agresiv, deorece conține substanțe organice in cantități destul de mari.

Obectivele generale ale proiectului au constat în :

  • Elaborarea tehnologiei non-reziduale a procesare electrofizică a zerului, ceea ce va permite fracționarea zerului cu scopul de a izola proteine si aminoacizi din zer, in concentrate cu minerale; elaborarea propusa va permite producerea suplementelor de alimentare sanatoasa precum si dietica.

  • Determinarea si studierea calitativa si cuantitativa a fractiilor proteice principale si a aminoacizilor, mai intii in zer, si apoi in concentrate proteico-minerale formate in timpul procesarii electrofizice a zerului.

  • Proiectarea si elaborarea a instalatiei care va lucra non-stop, va fi non-reziduală, fără utilizarea agenților chimici, cu economisirea energiei electrice și termice

    Proiectul a fost realizat de către echipa (de bază) a IFA în colaborare cu parteneri din România și SUA. 

report a bug close

Report a bug