Ro
 

En
 My mail@ifa
>> Proiecte anterioare > ANCD 19.80013.50.07.04A/BL
sau


Contacte:
Institutul de Fizică Aplicată
str. Academiei, 5
Chișinău, MD-2028
MOLDOVA (Rep.)
tel.: +(373) 22 738150
fax: +(373) 22 738149
e-mail: [javascript protected email address]

Proiectul ANCD 19.80013.50.07.04A/BL Designul și dezvoltarea elementelor optice de difracție de tip ”vortex” pe straturi subțiri de azopolimeri pentru aplicații în biomedicină

Tip : Proiect internațional bilateral, finanțat de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare a Rebublicii Moldova și Comitetul de Stat pentru Stiință și Tehnologie al Republicii Belarus
Conducător : Elena Achimova, dr.
Durata : 2019 - 2020
Laborator(~oare) : Laboratorul Materiale pentru Fotovoltaică și Fotonică

Scopul general al proiectului a fost ingineria elementelor optice de tip vortex prin înregistrare laser directă și investigarea caracteristicilor de polarizare ale acestor elemente.    

În rezultatul executării proiectului au fost dezvoltate medii noi de înregistrare holografică bazate pe azopolimeri organici, metode de înregistrare cu formarea directă a reliefului și elaborate elemente optice pentru optica digitală de diferite tipuri de vortex-uri ținând cont de componenta de polarizare a câmpului electric.

Obiectivele proiectului:

1. Proiectarea de elemente optice digitale de diferite tipuri de vortex-uri optice ținând cont de componentele de polarizare ale câmpului electric.

2. Elaborarea tehnologiei de înregistrare holografică polarizată în medii pe bază de azopolimeri organici.

3. Înregistrarea elementelor de difracție care formează vortex-uri optice și analiza polarizării și fazei lor.

Optica de polarizare asociată cu tehnicile de corelare și optica-Fourier are o sensibilitate ridicată și poate fi aplicată la detectarea și recunoaștera detaliilor obiectelor ce imprăștie lumina sau au o vizibilitate redusă. Vortex-urile sunt componente de polarizare sofisticate, care crează o distribuție specifică a polarizării, ținând cont de direcția polarizării luminii incidente. Vortexul are proprietatea de a converti fasciculul laser ce are formă Gaussiană în fascicule cu forma unui “donut”. Datorită acestei caracteristici a fasciculului de lumină transformat, acesta poate fi folosit în calitate de pensetă optică pentru studiul celulelor biologice sau pentru manipularea/captarea nanoparticulelor. Hologramele digitale create de MSL vor fi utilizate pentru a transforma fasciculul laser într-o formă Laguerre-Gaussiană pentru prelucrarea optică a imaginii.

report a bug close

Report a bug