Ro
 

En
 My mail@ifa
>> Proiecte anterioare > CSSDT 15.820.18.02.04/It
sau


Contacte:
Institutul de Fizică Aplicată
str. Academiei, 5
Chișinău, MD-2028
MOLDOVA (Rep.)
tel.: +(373) 22 738150
fax: +(373) 22 738149
e-mail: [javascript protected email address]

Proiectul CSSDT 15.820.18.02.04/It Simulări și informatică pe atomi suprarăciți captați în capcane

Tip : Proiect bilateral, finanțat de CSȘDT (ASM) și Consiliul National pentru Cercetare din Italia (CNCI), cu cifrul 15.820.18.02.04/It
Conducător : dr. hab. Nicolae Enachi
Durata : 2015 - 2016
Laborator(~oare) : Laboratorul Optica Cuantică și Procese Cinetice

Realizarea acestui proiect a permis descrierea unor fenomene noi colectiv-neliniare, cum ar fi efectele de inseparabilitate legată și separabilitate dintre mai multe sisteme de atomi, ce apar în procesele multicuantice de interacțiune a atomilor ultra-răciți cu câmpul electromagnetic de cavitate cu aplicații ulterioare în procesarea cuantică a informației. Progresul în manipularea și captarea atomilor prinși în capcane ale unei retele optice prin interacțiunile opticii cuantice deschide noi aplicații ale fenomenelor collective dintre atomi cum ar fi condensarea Bose-Einstein, superradianța la împrastiere cu aplicații în procesarea cuantică a informației, interferometriei atomice, fizica moleculară ori biofizică.

Proiectul a avut ca obiective:

1. Dezvoltarea unui nou concept de tranzitie de fază nelineară în care functia de corelatie dintre atomii supra-răciti mai întai creștere anomal, după care descreste odata cu cresterea temperaturii.

2. Examinarea proprietăților coerente a perechilor de cuante  emise la inseparabilitate în condensatul neliniar Bose-Einstein și aplicarea lor în sistemele de comunicații și de procesare cuantică.

report a bug close

Report a bug