Ro
 

En
 My mail@ifa
>> Proiecte anterioare > ANCD 22.80013.5007.6BL
sau


Contacte:
Institutul de Fizică Aplicată
str. Academiei, 5
Chișinău, MD-2028
MOLDOVA (Rep.)
tel.: +(373) 22 738150
fax: +(373) 22 738149
e-mail: [javascript protected email address]

Proiectul ANCD 22.80013.5007.6BL Materiale nanocompozite care conțin complexe de pământuri rare pentru utilizare în optoelectronică și energie solară

Tip : Proiect internațional bilareral în cadrul Acordului de cooperare Științifică și Tehnică între Comitetul de Stat pentru Știință și Tehnologie al Republicii Belarus și Agenția Națională de Cercetare și Dezvoltare a Republicii Moldova
Conducător : Victor Verlan, dr.
Durata : 2022 - 2023
Laborator(~oare) : Laboratorul de Optoelectronică “Andrei Andrieș”

Scopul acestui proiect a fost de a dezvolta o nouă tehnologie a structurilor nanocompozite pentru conversia up- şi down- a energiei solare în optoelectronică şi fotovoltaică din polimeri şi compuși coordinativi organici cu ioni trivalenţi de pământuri rare (Eu, Yb).

Scopul proiectului a fost atins prin creşterea în continuare a sensibilității şi extinderea în domeniile spectrale UV şi NIR a răspunsului optic. Atingerea acestui obiectiv a fost posibilă explorând avantajele oferite de proprietățile unice ale compuşilor organici cu pământuri rare binucleari (Eu-Eu) şi heteronucleari (Eu-Yb) într-o matrice polimerică.

Finalizarea cu succes a proiectului a fost realizată prin implementarea următoarelor obiective:

1. Dezvoltarea unei noi tehnologii pentru prepararea materialelor nanocompozite fotoluminescente din polimeri și compuşi coordinativi.

2. Caracterizarea compuşilor obținuți prin spectroscopie fotoluminescentă, Raman, transmisie UV, VIS şi NIR, precum şi prin difracție de raze X, AFM, microscopie SEM şi TEM. Investigație teoretică şi experimentală a mecanismului de transfer de energie din matricea polimerică şi de la liganzi către ionii binucleari şi heteronucleari de pământuri rare.

3. Dezvoltarea unui nou nanocompozit fotoluminescent pe bză de ioni de pământuri rare binucleari (Eu-Eu) şi heteronucleari (Eu-Yb) într-o matrice polimerică nanocristalin cu răspuns extins la spectrul UV şi NIR şi recoltare sporită a luminii.

report a bug close

Report a bug