Ro
 

En
 My mail@ifa
>> Proiecte de cercetare > AERONET NASA/GFSC 618, USA
sau


Contacte:
Institutul de Fizică Aplicată
str. Academiei, 5
Chișinău, MD-2028
MOLDOVA (Rep.)
tel.: +(373) 22 738150
fax: +(373) 22 738149
e-mail: [javascript protected email address]

Proiectul AERONET NASA/GFSC 618, USA Aerosol Robotic Network (AERONET)

Tip :Proiect internațional, Aerosol Robotic Network (AERONET), finanțat de NASA/Goddard Space Flight Center (SUA), cu cifrul 618
Conducător :dr. Alexandr Aculinin
Durata :2021 - 2030
Laborator(~oare) :Laboratorul Materiale pentru Fotovoltaică și Fotonică

SCOP ȘI  OBIECTIVE

Obiectivele științifice ale NASA includ o înțelegere mai detaliată a fenomenelor de schimbări atmosferice globale, cu un accent deosebit pe cercetarea climatică și evaluarea calității aerului. În aceste scopuri, NASA a înființat o rețea globală de fotometre solare, numită AERONET (AErosol RObotic NETwork), în cooperare cu o gamă largă de agenții și instituții partenere internaționale. Aceste dispozitive sunt folosite pentru a măsura vaporii de apă și proprietățile optice ale aerosolilor, măsurători necesare și esențiale pentru validarea la sol a măsurătorile aerosolilor efectuate de sateliți.

Conform unui acord care a intrat în vigoare la 22 septembrie 2010, Administrația Națională de Aeronautică și Spațiu (NASA) și Instituția Publică Institutul de Fizică Aplicată, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cooperează în prezent în sprijinul lor continuu pentru înființarea de stații fotometrice solare în locații convenite de comun acord în întreaga regiune. Includerea acestor stații în AERONET global va îmbunătăți în mod semnificativ înțelegerea proprietăților și concentrației aerosolilor și a relației acestora cu aerosolii, atât la scară globală, cât și regională. Un alt obiectiv al acestei cooperări este încurajarea oamenilor de știință atât din Statele Unite, cât și din Moldova să dezvolte programe de cercetare folosind datele culese în Moldova împreună cu datele despre aerosoli disponibile din baza de date globală AERONET, situată la Centrul Spațial Goddard (GSFC) al NASA din Greenbelt, Maryland.

report a bug close

Report a bug